19 Haziran 2011 Pazar

Galatasaray'ın basketbola kattıkları...


Kimsenin şampiyonluğuna diyeceğimiz yok, ülkeye katkı yapan herkesi alkışlarız ama gerçekleri de bilmek herkesin hakkı:

Galatasaray basketbol şubesi 1929 yılında açılmış. Galatasaray Lisesi beden eğitimi öğretmeni Ahmet Robenson 1911 yılında lisede ilk mücadeleyi organize etmiş ve Galatasaray'ı dolayısıyla da ülkemizi basketbol ile tanıştırmış. Yani bir çok spor dalında olduğu gibi öncülüğü yine Galatasaray yapmış...

İlk yıllarda değişik şampiyonlar çıksa da basketbolumuzun yükünü 2 ekip paylaşmış: Efes Pilsen (13) ve Eczacıbaşı (8). Bir ara Galatasaray "yenilmez armada" olarak anılsa da maalesef bu dönem uzun sürmemiş. Bu ikilinin dışındaki 23 şampiyonluğu ise 9 takım paylaşmış. Son dönemin en başarılı takımlarından Ülkerspor 94-95 sezonundan itibaren 8 kez finale çıkmış, 7'sini Efes Pilsen ile oynamış ve 4 kez şampiyon olmuş. 2006 yılında ise Fenerbahçe ile birleşmiş ve bu yıldan sonra Fenerbahçe Ülker adıyla mücadele etmeye başlamıştır. Hatta o dönemin önemli oyuncularından Mirsad - Oğuz - Ömer gibi isimleri de Fenerbahçe'ye devretmiş. Ayrıca kulüpler düzeyinde avrupanın en önemli organizasyonu olan Eurolegue hakkını da devretmiş.

Galatasaray ise aynı yılda Cafe Crown ile sponsorluk anlaşması imzalamış ve yaklaşık 5 yıldan bu yana bu sponsorluk devam etmektedir.

Bu sene hiç kimsenin beklemediği bir şekilde finale yükselip FBÜ ile eşleştiğimizde herkes seriyi 4-0 kaybedeceğimizi tahmin ediyordu. Çünkü FBÜ Ülkerspor ile birleşmesi sonrası elde ettiği Eurolegue'de başarılı olmak adına önemli bir kadro kurmuştu. Ayrıca Tanjeviç'in isteğiyle 2010 yılındaki dünya basketbol şampiyonasında milli takım formasını giyebilmesi için her takımın isteyeceği genç Emir Preldziç Türk yapılmıştı. O dönemde hem milli takım hem de FBÜ'nün coach'luğunu yapan Tanjeviç nedense! Preldziç'i milli takım kadrosuna almadı ama oyuncu Türk olduğu için ligimizde yerli oyuncu statüsünde oynayabiliyordu :)

Sonuçta 2-4'de olsa şampiyonluğu kaybettik, zaten bir çoğumuzda beklemiyorduk. Ama en azından formanın, armanın ve Galatasaray adının hakkını verdik ve iyi mücadele ettik. Galatasaray seyircisi ise Partizan, Panathinaikos, Tel Aviv seyircilerini aratmayan bir performans sergiledi.

Emeği geçen herkese teşekkürler...

NOT: Merak edenlere yabancı kadrosu:

Galatasaray Cafe Crown:
1) Joshua Ian Shipp
2) Jerry Johnson
3) Preston Shumpert
4) Luksa Andriç
5) Radoslav Rancik

Fenerbahçe Ülker:

1) Roko Leni Ukiç
2) Darjus Lavrinoviç
3) Gasper Vidmar
4) Sarunas Jasikevicius
5) Tarence Anthony Kinsey
6) Marko Tomas
7) Sean Gregory May
8) Emir Preldziç?

NOT2: FBÜ'de final serisinde yukarıdakilerden sadece 1 tanesi kadroda yer almadı.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

siz daha iyi sponsorluk yapın ? sizi tutan nedir ? türk telekom ile birleşin mesela . stadın isim hakkına 200 m dolar veriyorlar nasıl olsa ? devletin yaptığı staddan bu sponsor paralarını alırken güzel fb ülker olunca itiraz birde üstelik senin tk mın gsaray olsa anlarım sende öyle ya da böyle cafe crown u almışın ? fb nin hiç basketbol şb si yokmuş gibi yazmışın .hikaye . gs eskiden daha çok önem vermiş başarılı olmuş olabilir ama fb nin toplamda 8 türkiye 9 ist. şampiyonlukları var 1967 de kazanılmış türkiye kupası var . fb ülker fb basketbol şubesinin devamı bunu hala anlayamadınız ? siz fb ye saygı duymuyorsunuz sizin meseleniz budur . bu kulüp tüm branşlarda yıllardır başarılı bak şampiyon demiyorum başarılı . herzaman bu işin içinde , ibo dallas turner üçlüsü varkende bu tk final oynadı avrupa da çeyrek final gördü kupalar kazandı . gs ı da son 20 yıldır genelde yeniyor .

brk dedi ki...

aslında adnan polat ve yönetimi sezon başında shumpert için başvuru tarihi kaçırmasa ve türk statüsünde oynatabilseydik, içeri alacağımız muhtemel bir yabancı oyuncu takviyesi ile şampiyon olabilirdik ama polat yönetimi işte napcan