10 Temmuz 2014 Perşembe

Dünya Kupası Brezilya 2014 finali...


Almanya ve Arjantin; turnuva öncesi sorsalar finalde en çok görmeyi istediğim bu 2 takımı söylerdim. Almanya futbol gelenekleri olan sadece futbol değil özellikle sanayi alanında örnek alınacak bir ülke. Doğarken disiplin hormonları diğer ırklara göre kesin daha fazla depolanmış olarak dünyaya geliyorlar. Şu takımda 1 tane süperstar bulamazsınız ya da hepsi neredeyse süperstar. Tek bir tane varyete, bel kıran çalım, bilinçsiz - şişirme uzun top göremezsiniz, makine düzeninde işleyen taktik anlayışları, yardımlaşma ve en uygun şut imkanı bulana kadar paslaşma. Son bölümü özellikle 7-1'lik efsane Brezilya maçında çok gördük. Ne hedefi olan Klose ne de diğerleri "aman golü ben atıp kahraman olayım" düşüncesinde değillerdi. İlaveten fazlasıyla milliyetçi olmaları, üstün Alman ırkı düşünceleri sürekli ispat peşinde koşmalarına vesile oluyorlar. Bayern Münih ve Dortmund etkisiyle beraber bu noktada olmaları hiç şaşırtıcı değil. Ayrıca taraftarın ligdeki bitmez tükenmez desteği futbollarının hep üst seviyede kalmasına vesile oluyor.

Arjantin tercihim ise tamamen duygusal. İzlediğim en büyük futbol kahramanı olan Diego Armando Maradona'nın etkisi çok büyük. Aynı takımda yer alan Claudio Caniggia'yı da ilave etmek isterim, üstteki fotoğraf ise ne kadar iyi anlaştıklarına bir kanıt :) Arjantin bu turnuvada iyi top oynamadı, Bosna-Hersek, İran ve Nijerya zaten dişlerine göreydi ve hepsini ancak tek farkla kazanabildi, sonrasındaki İsviçre ve Belçika örneklerinde olduğu gibi. Yazarken daha iyi anlaşılıyor henüz üst sınıf bir takımla maç yapmadılar dünkü Hollanda haricinde. Düne gelene kadar finalin Almanya - Hollanda olması gerekirdi fakat Hollanda bir türlü balı bulamadı, bazen arı gibi çalışmak yetmiyor, bir tane generale de ihtiyaç duyuluyor!

Finali Almanların alacağını düşünüyorum hele 7-1'den sonra vermeleri çok yazık olur. Ama Gana ve Cezayir maçlarını hatırlayanlar Messi ve iyileşmesi muhtemel Di Maria'lı Arjantin'in de şansının olduğunu kabul etmeme sebep oluyor. Sonuç ne olursa olsun benim için mutlu son olacak...

Hiç yorum yok: