22 Temmuz 2014 Salı

Basketbol U20 takımı Avrupa Şampiyonu!...

 

"Süper medyamız" futboldaki hazırlık maçlarına, 2 kulübün göğüs reklamına, diğerinin stadına takılmışken sayfalarında yeterince yer vermediği bir başarıyı sizlerle paylaşalım istedim; basketbolda U20 kategorisinde Avrupa Şampiyonuyuz!

Turnuva 4 grupta 20 takımla başladı. A Grubunda Litvanya 4'te 4 yaparak lider çıktı, sadece son maçta İngiltereye zorlandılar, başabaş giden maçı son çeyrekte aldılar, İngiltere ve Yunanistan gruptan çıkan diğer takımlar oldular.

B Grubunda Sırbistan 4 galibiyetle lider çıktı, son maçta Almanya'yı uzatmada geçebildiler, Slovenya ve İspanya ile 3'lü averaja kalan Almanya galibiyeti olmayan İsveç ile birlikte eve döndü.

C Grubunda Türkiye 4 maçını da kazanmayı bildi. İlk maçta uzatmada Hırvatistan'ı 70-66, İtalya'yı 90-66, Karadağ'ı 86-83, Çek Cumhuriyeti'ni 81-64 yenerken Mersin'li Tayfun Erülkü bu bölümde öne çıktı. Hırvatistan ve İtalya bizi takip ederken Karadağ ve galibiyetsiz Çekler evlerine döndülar.

D Grubunda Fransa tek mağlubiyetle zirvede yer alırken İsrail ve Polonya takip ettiler. Ruslar Polonya'ya averajla geçilirken galibiyetsiz Bulgaristan ile birlikte evin yolunu tuttular.

2.turda toplam 12 takım 6'şarlı 2 gruba ayrıldılar. E Grubunda sıralama;
1) Sırbistan
2) İspanya
3) Litvanya
4) Yunanistan şeklinde olurken Sırbistan tek yenilgisini ilk maçta 1 sayıyla Yunansitan alırken bu turda Nikola Jankoviç'le başarılı oldular. İspanya 3 galibiyeti zorlanarak da olsa almayı bildi, her maç ayrı karakter koydular ve Hernangomez ile Abalde öne çıkmayı başardılar.

F Grubunda;
1) Hırvatistan
2) Türkiye
3) Fransa
4) İsrail şeklinde sıralandılar. Türkiye ilk maçta Polonya'yı 59-51, 2.maçta İsrail'i 79-66 yenerken son maçta Fransa'ya 68-64 mağlup oldular ve averajla gruptan 2.çıktılar. Bu turda Kartal Özmızrak ilk 2 maçta iyi performans gösterdi, Fransa maçında durunca mağlubiyet geldi.


Çeyrek finalde Türkiye Litvanya'yı 79-65 yenerken Cedi Osman 24 sayıyla yıldızlaştı, Metin Türen'de 16 sayı 9 ribaund ile destek verdi ve yarı finale yükseldiler. Sırbistan İsrail'i uzatmada 90-86 ile geçerken Rafael Menco'nun 28 sayısı İsrail'e yetmedi. İspanya'da Nikola Jankoviç yine öne çıkan isim oldu. İspanya Fransa'yı 50-46 ile geçerken Jaiteh'in 10S-11R'luk double double'ı yetmedi. Son buluşmada Hırvatistan Yunanistan'ı 82-68 ile geçerken Filip Bundoviç 27 sayıyı Yunan potasına bıraktı.

Yarı finalde Türkiye 3.çeyrek haricinde iyi oynayarak Sırbistan'ı 66-53 ile geçerken Cedi Osman 19, Tayfun Erülkü 15 sayıyla öne çıktılar. Rakipte Novak ve Jankoviç'in 16'şar sayılık performansı yeterli olmadı. İspanya Hırvatistan'ı son çeyrekteki oyunuyla 63-61 ile geçerken finalde rakibimiz oldular. Sebastian Saiz 13S-12R ile öne çıktı, Gabriç'in 19 sayısı yeterli olmadı.

Finalde dengeli oyun oynandı diyebiliriz. İlk çeyrekte 18-14 İspanya öndeyken devre 35-28, 3.çeyrek 48 - 46 üstünlüğümüz ile geçildi. Son bölümde hata yapmayan takımımız maçı 65-57 kazanarak Avrupa Şampiyonu oldu. Turnuvada Cedi Osman 13,7 sayı, Metin Türen 7,2 ribaund, Kartal Özmızrak 4,0 asist ortalamaları tuttursa da Tayfun Erülkü takımımız adına en önemli oyuncu olarak öne çıktı. Takım istatistiğinde 73,9 sayı ile 1., 43,6 ribaund ile 2., 15,8 asist ile 4.sırada yer aldık.

Cedi Osman turnuvanın MVP'si olurken ilk 5'te ayrıca Bulgar Alexsandar Vezenkov, Sloven Matic Rebec, Sırp Nikola Jankovic, İspanyol Guillermo Hernangomez seçildiler.

Bence turnuvanın en dikkat çeken oyuncusu Bulgaristan'dan Aleksandar Vezenkov oldu. Tam 7 maçta double double yaparak sayı (19,3) ve ribaund (11,2) krallıklarında ilk sırada yer aldı. Son 2 sezondur Aris ile Yunan Liginde en iyi genç oyuncu ödülünün yanı sıra NBA draftında yer alması bekleniyor, Panathinaikos'a transfer olacağı söylentiler arasında.



Öncelikle bu takımı yönetenlere başta Turgay Demirel olmak üzere teşekkür edelim:

İDARECİ
GÖREVİ
TAKIM
Turgay Zeytingöz
İdareci
Banvit
Erhan Toker
Antrenör
MG Spor
Polat Kaya
Yard. Antrenör
Beşiktaş JK
Semih Soğuksu
Yard. Antrenör
Banvit
Arda Vekiloğlu
Yard. Antrenör
Gelişim Koleji
M.Burak Kozan
Masör
İstanbul BŞB

Sonra takıma şükranlarımızı sunalım:

OYUNCU
TAKIM
Gani Erdi Gülaslan
Aliağa Petkim
Cedi Osman
Anadolu Efes
Emircan Koşut
Anadolu Efes
Talat Alp Altunbey
Banvit
Doğukan Şanlı
Beşiktaş JK
Kartal Özmızrak
Beşiktaş JK
Metin Türen
Darüşşafaka Doğuş
J. Metecan Birsen
Fenerbahçe Ülker
Zafer Sezer Alp
Final Gençlik
A. Cem Koçal
FMV Işık
Göktürk Gökalp Ural
Galatasaray Liv Hospital
G. Sarp Göbeloğlu
Gillette College Pronghorns (ABD)
Kerem Kanter
IMG Academy (ABD)
Deniz Can Çevik
Maliye Milli Piyango
Tuna Han Dikmen
Maliye Milli Piyango
Tayfun Erülkü
Mersin BŞB
İsmail Kerem Gülmez
MG Spor
Muhsin Yaşar
MG Spor
Berk Demir
Pertevniyal Gençlik
Efekan Coşar
Pertevniyal Gençlik

Ve umalım ki bu oyuncular yanlış kararlarla süre almaktan uzaklaşmasın ve uzun yıllar hem ligimizde hem de avrupada başarılar elde etsinler.

Hiç yorum yok: