19 Şubat 2012 Pazar

Nolcak bu Arsenal'in hali?



İngiltere'de futbol denince son yıllarda 4 takımın adı öne çıkıyor. Teknik Direktör denince de direk olarak akıllara Ferguson ve Wenger geliyor ki bu sadece İngiltere için değil tüm dünya futbolu için geçerli aslında. Bunlardan biride Arsenal, yıllardır takımın başında Arsene Wenger'in olması kendsini takınla adete bütünleştirmiş durumda. fakat kupasız geçen her yıl Wenger ve yönetimi ile ilgili şüphe ve eleştirileri arttırıyor. Henry, Pires gibi yıldızları ile Premier League şampiyonluğuydu Şampiyonlar Ligi finaliydi derken biraz kabuk değiştirip her katıldığı turnuvada kupayı hedefleyen takımdan bir çeşit futbolcu çiftliğine doğru dönüşüme başladı "The Gunners". Gerçektende artık Arsenal büyük takımda daha ziyade bir kobi gibi işliyor. Zaten hep genç yıldızları isim yapmadan transfer edip yıldız yaparak ön plana çıkmak için uğraşıyorlardı. Ama son yıllarda Henry, Adebayor, Fabregas gibi büyük yıldızlarını satıp yerlerini dolduramayınca başarıya hasret kaldılar. Üstelik şimdide Takımın tek büyük yıldızı olan Van Persie'nin ayrılmasıda gündemde. Sanırım buda Arsenal'e son darbe olurdu.

Aslında Wenger'li Arsenal'in kupalar kazandığı dönemdeki kadrosunun hayati bölgelerinde oynayan futbolcular Arsenal'de yetişmiş veya çok genç yaşta alınmış futbolcular değillerdi.Tabi ki dünya futbolunda daha fazla genç futbolcu yer almalı ama bu oyuncuları baskısını kaldıramayacakları maçlarda kullanmaya çalışmak genellikle bu oyuncuları kaybetmekle sonuçlanıyor. yani takımın yükünü vea sorumluluğun büyük parçasını gençlerin omuzuna yüklemeden kullanmak gerekli. Wenger bu şekilde çok oyuncu kazandı ve bu oyuncular Arsenal'e kupalar kazandırdı. Arsenal'in bir an önce politikayı değiştirip yıldızları kullanması ve gençlerin kendi başlarına yıldız olabilecekleri  bir ortam hazırlaması şart gibi görünüyor.

Arsenal'in bu kupasız dönemini sertçe eleştirmeye taraftarları dışında kimsenin pek hakkı yok. Çünkü tüm dünyada süre gelen ve futboluda derinden etkileyen ekonomik problemlerden en çok etkilenen takımlardan bir Arsenal oldu. Sıkıntılı dönemde ekonomik sıkıntılarından kurtulmanın en iyi yolunu genç futbolcuyu pişirip yıldız yaparak ve zengin kulüplere satarak kurtulmak gibi planları olduğu açık, zaten hiç kimse Arsenal'in bu yönünü eleştirmiyor. Fakat bu süreçte yaptıkları kötü transferler ve yıldızlarının çok fazla satılması kulübe büyük bir darbe oldu. Benim düşüncem en büyük hata süper yıldızları satmaktı. Gençlerin yıldız olarak yetiştiği bir yerde mutlaka Henry gibi bir idol olmalı. Zaten Henry'nin yetiştiği ortamda Bergkamp gibi tam bir futbol dehası vardı. Henry'nin Juventus'ta oynamaması ama Arsenal'de efsane olmasının başlıca nedeni bu. Bu sezon başında da bana göre hakettiğinden fazla bir bonservis ile transfer edilen Gervinho'dan beklenen katkı veya etki gelmedi. Mükemmel bir transfer olsada Mertesacker mevkisi ve tarzı dolayısıyla çok göz önünde bulunmayan bir oyuncu olması taraftarın içindeki öfkeyi pek söndürmemiş gibi görünüyor. Artık Wenger'in misyonunu tamamladığı söylentileri iyice ses yükseltmeye başladı. Şimdilik görüntü Venger daha uzun süre takımın başında olacaktır. Futbol kamuoyuna kendisini tanıttığı kadarı ile ben en kısa sürede taraftarın özlediği Arsenal'i tekrar bizlere izlettireceğini düşünüyorum. Çünkü Wenger bunu sağlamak için gerekli herşeye sahip.

2 yorum:

Mustafa dedi ki...

Wenger, w ile.

FGB dedi ki...

Teşekkürler Orome :)