27 Şubat 2012 Pazartesi

Çin deyip geçme....

Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'na Çin kulüplerinin birinden transfer teklifi geldiği haberi bir süredir medyada yer buluyor. Gerçi sanırım resmi veya direk ağzından çıkmış olmasa da yakın çevresi ve takım arkadaşlarına Fenerbahçe'de kalmayı ve jübileyi burada yapmak istediğini söylediği de fısıltı gazetelerinde konuşuluyor. Tabi bu teklif veya Emre'nin kararı ile ilgili bizzat kendisi veya menajeri açıklama yapmadıkça bu konuda yapılacak yorum pek yok aslında.

Çin liginden gelen teklif söylentisini duyunca aklıma sezon sonu için Çin Süper Lig takımlarından Shangai Shenhua ile anlaştığı geldi aklıma ve bunun üzerine Çin ekiplerine şöyle bir göz attım. Bu sezon Çin'de gözle görülür b transfer kalitesi ve transfer parası artışı söz konusu. Özellikle Guangzhou Evergrande takımının transfere harcadığı paralar oldukça yüksek. Cleo ve Dario Conca transferleri ise gerçekten çok büyük bir transfer başarısı onlar için. Bu iki oyuncu için ödenen bonservisler ve aldıkları ücretler neden Çin'i tercih ettiklerini açıklıyor ama bir Çin ekibinin futbola bu kadar para harcaması alışıldık birşey değil. Kaldı ki bu iki oyuncuda Avrupa'da çok üst düzey takımlarda oynayabilecek seviyedeler.


Üstelik bu paralar ve transferlerin yanında birde Drogba'nın Çin'e transfer olacağı konuşuluyor. Anlaşılan petrol zengini arap ülkelerinden sonra Çin gibi uzak doğu ülkeleri de yüksek paralar ödeyerek önemli isim transferleri ile isimlerinden bahsettirecek. Dünya futbolun bir süredir gerçekleşen küçük - büyük takımlar arasındaki farkın azalması ile futbolda adını duyuran takımlar oldukça arttı ve dünya futbolunun zirvesindeki takımların sayısıda azaldı. Krizden etkilenen büyük takımlar dışında kalan birkaç takım uçuk ücretlerle transferlere devam ediyorlar ama avrupada yüksek bonservis veya futbolcu ücreti verebilecek takımlar gerçekten fazla değil. Fakat Asya kulüplerinde bu krizin etkisi pek görünmüyor. Arap ülkeleri ile başlayan büyük yıldız transferi çılgınlığı Çin'e sıçramış gibi görünüyor. Yakında Kore ve Japonya gibi Asya'nın önemli futbol ülkeleride bu transfer yarışının içine girebilecekmiş gibi görünüyor. Dünya futbolunun ve yıldızların yayılması futbol için aslında güzel birşey. Futbolseverler için Asya, Amerika gibi futbol dünyaları Avrupa futboluna alternatif bir keyif sunuyor ve büyük yıldızların transfer edilmeleri kaliteyi arttırdığı gibi futbol marka değerini de arttırıyor. Benim gibi dünyanın her yerinde ki futboldan zevk alanlar için ise keyfin dozunu arttırıyor. Çin ligini hiç takip etmedim bu zamana kadar ama artık takip etmeye başlanacak bir lig oldu gibi görünüyor. Bakalım Drogba'da "Çin" diyecekmi....

Hiç yorum yok: