18 Ağustos 2011 Perşembe

Barça kupaya doymuyor...


Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi kupasından gazoz kupasına kadar hemen her kupayı alan Barça, bu sezona da  İspanya Süper Kupasını kazanarak başladı. Süper kupa mücadalesinde yendiği rakibi kupayı ve başarıyı daha anlamlı kılıyor. Geçen sezon Barcelona'nın elinden bir kupa kurtarmayı başaran Real Madrid, futbolseverleri tam bir ziyafetle futbola doyuran iki maç sonunda kupayı ezeli rakibine kaptırdı. Real'in ezeli rakip olması, Mourinho-Guardiola ve Messi-Ronaldo karşılaştırmaları, ayrıca bir önceki sezonda üç ayrı kulvarda yaşanan rekabetin harareti bu iki ayaklı kupa finalini ve Barça'nın yeni sezondaki ilk kupasını daha değerli kıldı.


Önce Messi-Ronaldo dosyasını aralamak istiyorum. Zaten ortada olan ve bugün daha çok ön plana çıkan bir gerçek bugün daha da tescillendi. İki isimden hangisi daha iyi derseniz ben rahatça Ronaldo'nun daha yetenekli olduğunu söylerim. Ama futbol takım oyunu gerçeği bu iki isimde ibreyi Messi'ye çeviriyor. Bugün de gördük kü Ronaldo hızı, çalımları ve şutları sayesinde buralara gelmiş. Messi ise çevikliği, oyun zekası ve gol vuruşları ile. Messi daha iyi bir futbolcu çünkü takımının kazanması için ne gerekiyorsa yapıyor. Ronaldo ise adeta sadece kendisi için oynuyor, sanki Real kupayı alsa Ronaldo kazandı denecekmiş gibi bir havası var. Ronaldo oynarsa kazanıyor ama Messi oynarsa hem kazanıyor hem de kazandırıyor. Hangisi daha iyi oyuncu sorusuna cevabım eğer tenis oyuncuları olsalardı Ronaldo olurdu. Fakat futbolda Messi Ronaldo'dan tartışmasız daha iyi. Bugün bunu tekrar gördük, ama Messi'nin daha iyi olduğunu kendisi değil Ronaldo gösterdi. Ronaldo eğer pasın veya asistin ne olduğunu hatırlamazsa yakında insanlar bu iki futbolcuyu kıyaslamayı bırakacaktır.

Bugün Fabregas yıllar sonra "yuvasına" döndü. Bu takıma daha uzun yıllar hizmet edecek ve birçok başarı kazanacaktır. Ve yorumcularda "Barcelona alt yapısı ile kazanıyor" demeye devam edecek. Benim görüşüme göre Fabregas Barça değil, Arsenal altyapısından yetişti. Aslında Barcelona'nın istediği de bu. Çünkü o altyapıdan Puyol gibi savaşan, çalışan oyuncular çok sık çıkmıyor. Fabregas'tan önce Pique'de olduğu gibi Barcelona oyuncularını fizik olarak futbolun merkezi İngiltere'ye göndererek tekniği fizik ile harmanlıyor. Yetmediği yerde Abidal gibi oyuncuları alıp çalım atmayı vesaire öğretiyorlar. Futbol üniversitesi olsaydı bu sistem ders olarak okutulmalıydı. Çünkü artık futbol ne hız, ne teknik, ne disiplin ne de taktik. Futbol bunların birleşimi. Bu unsurları en iyi harmanlayan takımlarda başarılı oluyorlar zaten.

Barcelona görünen o ki hala dünyanın en iyi takımı. Çünkü hala ikinci sıradaki Real Madrid'i yenebiliyorlar. Barcelona geçen sezonki halinden daha zayıf değil ama Real daha güçlü. Bu da geçen sezonkinden daha çetin bir mücadale olacak demek oluyor. İlk görünüme dayanarak bu iki takımın tekrar Şampiyonlar Liginde karşılaşacaklarını söyleyebiliriz. Barça'yı ancak Real, Real'i de Barça eleyebilir. Bakalım Şampiyon kim olacak...

Hiç yorum yok: