12 Aralık 2012 Çarşamba

Pınar Karşıyaka - Galatasaray Medical Park maçına dair...


Galatasaray Basketbol Şubesi Koordinatörü Murat Özyer az evvel bir basın açıklaması gönderdi, tam metin aşağıdadır:

Pınar Karşıyaka - Galatasaray Medical Park basketbol maçının eski Roma’daki bir Arena’da değil, dünyanın en medeni şehirlerinden İzmir’deki bir basketbol salonunda oynandığının Türkiye Basketbol Federasyonu'nun alacağı en üst düzey disiplin kararlarıyla tüm spor kamuoyuna ispat edileceği inancında olduğumu söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum.

8 Aralık 2012 günü İzmir'de oynanan Pınar Karşıyaka - Galatasaray Medical Park BEKO Basketbol Ligi müsabakasının ise, sporun ruhuna ve basketbolun asaletine tamamen aykırı bir şiddet ortamında oynandığı tüm basketbolseverlerin ve Türkiye Basketbol Federasyonu'nun malumudur.

Üzülerek belirtmeliyim ki, Karşıyaka taraftarının sahaya fiili müdahalesi maç öncesinde başlamış ve Galatasaraylı teknik kadro ve oyuncular alenen hedef alınmıştır. Ölümcül şiddet çağrısı içeren devasa çirkin pankart, maçın geç başlamasına yol açacak ölçüde parkeye isabet eden yabancı maddeler, sahaya atılan onlarca patlayıcı - yanıcı madde, protokol tribününde dahi camların kırılmasına sebep olan tribün terörü, salonda bulunan tüm TBF yetkilileri ve hakemlerimizin şahitliğinde sabittir.

8 Aralık 2012 tarihindeki maçta kan dökmeye övgü sayılabilecek, aleni tahriki ve nefret mesajını taşıyan devasa pankart maç boyunca saha içi tribününde 3 kere açılıp, daha önce salona kurulmuş ip düzeneği ile yukarı kaldırılmıştır.

Oysa hafızamızı yokladığımızda, başka örneklerde farklı tedbirler alındığını görmekteyiz.

25 Nisan 2011 tarihinde Abdi İpekçi Spor Salonunda oynanan Galatasaray Medical Park – Beşiktaş Beko basketbol ligi maçında en üst tribüne koyulan “steps " içerikli pankart ise derhal toplatılmıştır.

Türkiye BEKO Basketbol Ligi'nin giderek Avrupa'nın en gözde spor organizasyonlarından biri haline gelmesi rastlantı olmadığına göre;  sporun ruhuna ve saygın rekabetin gereklerine uygun bir ortam olmaksızın bu trendin tersine döneceğini de herkes bilmeli ve yeniden hatırlamalıdır.

8 Aralık 2012 tarihini Türk basketbolu adına çok talihsiz bir gündür ancak şiddet çağrılarının ve organize tribün terörünün devamı talihsizlik değil basketbolun felaketi sayılmalıdır.

Türk basketbolunu küçültmeye ve rekabeti holiganizm ile boğmaya yönelik her girişimin sebebi ve sorumlusu, görevini ihmal eden ve bu çirkinliği görmezden gelenler olacaktır.

Türkiye Basketbol Federasyonu’nun bu olaylara yönelik alacağı disiplin kararlarının bir dönüm noktası olması için cesurca alınmalıdır. Hakemlerinin, teknik komiserlerinin ve diğer tüm basketbol unsurlarının işlerini en iyi yapacakları ortamı “her şehirde “ ve “ her salonda “  sağlamalıdırlar.

Spor kamuoyunun ve Türkiye Basketbol Federasyonu'nun üzerine düşeni en iyi şekilde yapacağına olan inancımı yenilerken; adalet duygusunun zedelenmemesi, bu ve buna benzer vahim olayların tekrar etmemesi için herkesi sorumlu davranmaya davet ediyorum.

Benim yorumum; üst üste gelen 2 olayın bir tarafında Galatasaray'ın olması tesadüfün ötesine geçebilir. Tribün liderlerinin bazen haberleştiğini biliyoruz, umarım organize edilmemiştir. Çünkü sportif anlamda başarılı Galatasaray bir çok kesimi rahatsız ediyor!

1 yorum:

Mustafa KANTARCI dedi ki...

Murat Özyer'in açıklaması:

Karşıyaka Basketbol Şubesinin 13 Aralık 2012 tarihinde resmi sitesinde yaptığı açıklamayı uslup olarak yadırgasam da tribündeki şiddeti kabul ettikleri için kendi adıma teşekkür ederim.
Karşıyaka Basketbol Şubesinin değerli yöneticilerine ve kamuoyuna, İzmir Valiliği Emniyet Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamayı hatırlatmak isterim. Bu açıklamada; Karşıyaka Spor Salonu’nda 8 Aralık Cumartesi günü saat 15.00′te oynanan Pınar Karşıyaka-Galatasaray Medical Park maçında, spor ahlakına aykırı, aşağılayıcı ve tahrik edici içerikte, makaralı sistem yardımıyla bir pankart açıldığı belirtilmiş ve bu pankartla ilgili olarak, Pınar Karşıyaka’nın 11 aralık 2012 tarihinde Avrupa Çalenç Kupası’nda Michelin ETHA ile oynadığı karşılaşma sırasında Spor Büro Amirliği tarafından bir çalışma yapıldığı ifade edilerek, yapılan çalışma sonucu Galatasaray Medical Park maçında spor ahlakına aykırı şekilde pankart hazırladığı ve açtığı iddiasıyla 2 Karşıyaka taraftarının gözaltına alındığı kaydedilmiştir.
Sporda şiddetin körüklenmesinin önlenmesi adına farklı ton cevabımı kamuoyuna saygılarımla sunarken, Mevlana’nın sözüyle bitirmek isterim ; ” Bizi bilen bilir ,bilmeyen de kendi gibi bilir.”