8 Mayıs 2014 Perşembe

Avrupa'nın en çok kazanan kulüpleri!...


Deloitte firmasının yaptığı araştırmaya göre avrupada en çok kazanan 20 kulüp yukarıdaki gibi sıralandı. İspanyol devleri ilk 2 sırayı parsellemiş durumdalar. Creme de la creme ismiyle adlandırılan listede ülkemizden 2 kulüp yer almış durumda; Galatasaray ve Fenerbahçe. Galatasaray geçen sene 19.sıradan girdiği listede bu sene 3 basamak atlayarak 16.sırada yer aldı. Fenerbahçe ise bu sene 18.sıradan giriş yaptı ama raporda bahsedildiği üzere "yerel ligde yaptığı şike yüzünden gelirleri azalacağından önümüzdeki yıl listede yer alamayabilir"


Galatasaray'a detaylı bakacak olursak en büyük girdi kalemi "ticari gelirler". Bu noktada 2 husus dikkat çekiyor; GSStore ve sponsorluklar. GSStore stadın açılması ve özellikle "çilek" mantalitesiyle para basıyor. Üzerine son 2 sezonda elde edilen yerel ve avrupa başarılarını ilave edersek yöneticilerin değmeyin keyfine. Buna ilave olarak son yıllarda adeta patlama yapan sponsorların katkısıyla en büyük gelir kalemi tamamlanmış durumda. Önümüzdeki yıl forma sponsorunun değişme ihtimali bu kalemin yine en yüksek rakamı bulacağı yönündeki tahminler yapılmasını sağlıyor. Keşke mümkün olabilse de "futbolcu satışlarından elde edilecek gelir" ile bu rakamı katlayabilsek!


Son listemiz ise kulüplerin sahiplerine ait. Chelsea - Abramoviç örneği herkese mantıklı gelmiş olacak ki son yıllarda kulüpler el değiştirmeye başladı, ilk 20'de 4 ABD, 2 Ortadoğu, 1 Uzakdoğu sermayesi yer almakta; umarım Türkiye'den uzak dururlar!...


Hiç yorum yok: